ISM: Aktivita výrobního sektoru USA poprvé za půl roku klesla

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států se v květnu poprvé za šest měsíců snížila. Vyplývá to z údajů tamního Institutu nákupních manažerů (ISM), podle něhož je hlavní příčinou pokles nových zakázek a slabší poptávka po vývozu. Index aktivity v květnu klesl na 49 bodů z dubnových 50,7 bodu.

Poprvé od loňského listopadu se tak aktivita ve zpracovatelském sektoru podle tohoto indexu dostala pod klíčovou padesátibodovou hranici. Ta je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici očekávali, že hodnota indexu zůstane beze změny.

Odlišné údaje o vývoji zpracovatelské aktivity dnes přinesla výzkumná společnost Markit. Její index aktivity mírně vzrostl na 52,3 bodu z dubnových 52,1 bodu. Organizace však upozornila, že tempo růstu zůstává slabé a že zpracovatelský sektor by se mohl stát brzdou amerického hospodářství.

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním prvním čtvrtletí zrychlilo na 2,4 procenta z pouhých 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ve druhém čtvrtletí se však podle agentury Reuters očekává zpomalení růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK