Dolar po květnovém růstu nyní vůči hlavním měnám oslabuje

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. června (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích k většině hlavních světových měn oslabuje a například k japonskému jenu se dostal na nejnižší úroveň od začátku května. Investoři se rozhodli využít květnového posilování dolaru a před oznámením důležitých údajů z americké ekonomiky vybírají zisky. Analytici ale očekávají, že dolar se k růstu vrátí, a to díky sílícím očekáváním, že americká centrální banka (Fed) by mohla omezit svůj stimulační program na podporu ekonomiky.

"V květnu se dolar dost nakupoval, zčásti díky některým příznivým americkým statistikám. Účastníci trhu se teď trochu stahují, aby na tomto růstu vydělali," poznamenal analytik Brian Kim z investiční společnosti RBS Securities.

V době, kdy se začalo dnes obchodovat na Wall Street, dolarový index ke koši šesti hlavních světových měn klesl o 0,3 procenta na 83,161 bodu. K japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta. Po zveřejnění údajů institutu ISM o aktivitě ve zpracovatelském sektoru USA dolar klesl pod 100 JPY a dostal se na nejnižší úroveň od 9. května. Podle ISM aktivita ve výrobním sektoru USA poprvé za půl roku klesla.

Euro dnes k dolaru rostlo díky údajům agentury Markit, podle kterých zpracovatelský průmysl v eurozóně vykazuje znaky stabilizace. Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,3002 USD. K jenu ale euro kleslo až na 129,5 JPY, což byla jeho nejnižší úroveň od začátku května.

Trhy teď čekají na čtvrteční rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o výši úrokových sazeb. Další snížení základní úrokové sazby či depozitních sazeb by mohlo vést k oslabení eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK