Americké automobilky zvýšily prodej na domácím trhu

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 3. června (ČTK) - Americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler Group v květnu meziročně zvýšily prodej na domácím trhu. Jejich německý rival Volkswagen však ve Spojených státech zaznamenal mírný pokles prodeje.

Největší americká automobilka General Motors dnes oznámila, že její prodej v USA stoupl o tři procenta na více než čtvrt milionu vozů. Prodej konkurenta Ford se zvýšil dokonce o 14 procent, zatímco Chrysler prodej zvýšil o 11 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen na americkém trhu vykázala pokles prodeje o necelá dvě procenta na zhruba 38.000 vozů. Japonská společnost Toyota Motor, která je největším výrobcem automobilů na světě, v USA zvýšila prodej o 2,5 procenta na téměř 208.000 vozů.

Údaje o květnovém prodeji v USA postupně zveřejňují také další výrobci aut. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že celkový prodej aut v USA za květen vykáže meziroční nárůst o šest procent.

Údaje o prodeji aut jsou indikátorem celkové spotřebitelské poptávky v USA. Spotřebitelské výdaje totiž zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK