Akcionáři NYSE Euronext schválili převzetí podniku rivalem ICE

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června (ČTK) - Akcionáři burzovní skupiny NYSE Euronext schválili převzetí svého podniku, který se za 8,2 miliardy dolarů (162 miliard Kč) chystá převzít konkurenční společnost IntercontinentalExchange (ICE). NYSE Euronext a ICE se na spojení dohodly už koncem loňského roku. Spojením obou firem vznikne globální burzovní operátor, který bude nabízet širokou škálu obchodů s finančními produkty a který bude konkurovat burze CME Group z Chicaga.

Firmy ale k dokončení fúze ještě nemají všechna povolení regulačních orgánů. Oba podniky letos požádaly Evropskou komisi, aby záměr prošetřila a vyjádřila se k němu. Společnost ICE v povinně zveřejňovaných materiálech uvedla, že se obrátí na komisi, která má s posuzováním dopadů na finanční trhy značné zkušenosti, než aby rozhodnutí nechávala na národních úřadech v Portugalsku, Španělsku a Velké Británii.

Skupina NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 propojením newyorské burzy NYSE s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. NYSE Euronext vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. ICE patří v burzovním sektoru k relativním nováčkům a zabývá se především obchodováním s komoditami. Pod jednou střechou se tak díky spojení podniků nyní ocitnou dva silní hráči, kteří se budou vzájemně doplňovat.

ICE se ve spolupráci s další burzovní společností Nasdaq OMX Group snažila NYSE Euronext převzít již předloni, kdy nabízela zhruba 11 miliard dolarů, záměr ale odmítly regulační orgány. Měly totiž obavy, že NYSE a Nasdaq by v Americe zcela ovládly obchodování s akciemi. Loni na jaře pak regulátoři odmítli podobný záměr německé Deutsche Börse, která chtěla NYSE Euronext rovněž převzít a nabízela více než devět miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK