Pražská burza dnes potřetí za sebou klesla, kvůli NWR a bankám

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Pražská burza dnes potřetí za sebou klesla. Hlavní index PX se snížil o 0,3 procenta na 955 bodů. Nad růstem akcií mediální společnosti CME a energetické ČEZ převážil pokles těžební firmy NWR a bank. Vyplývá to z informací burzy.

"Úvod prvního červnového týdne odstartovala pražská burza poklesem, který se dopoledne blížil jednomu procentu," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Později pražský akciový trh větší část dopolední ztráty smazal. Také burzy v okolních zemích podle Kohouta výrazněji kolísaly.

"Stejně jako v pátek se nedařilo zejména finančním titulům," podotkl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Akcie Erste Bank klesly 0,31 procenta na 640 korun, cenné papíry Komerční banky odepsaly 1,17 procenta na 3711 korun.

Ztrácela i pojišťovna VIG, její akcie zlevnily o 1,32 procenta na 969 korun. "Ovšem to není důsledek záplav, ale dorovnání rozdílu cen z pátečního závěru proti hlavnímu vídeňskému trhu, kde dnes titul naopak mírně roste," podotkl Adamkovič.

Ve volném pádu podle něj pokračují akcie NWR, které se dnes přechodně dostaly pod hranici 30 korun. Obchodování končily na 30,10 koruny se ztrátou 4,75 procenta.

K růstu působily akcie CME a ČEZ. Mediální firma si polepšila o 1,56 procenta na 68,50 koruny, cenné papíry energetiky vzrostly o více než procento na 556 korun. "Ve středu bude jasněji o dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Ministr financí (Miroslav) Kalousek představí radě ekonomických ministrů analýzu finanční návratnosti projektu," uvedl Kohout.

Více než o procento dnes rostly také akcie developera Orco, cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto přidaly téměř tři procenta.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze byl dnes podprůměrný, zhruba 420 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 0,75 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK