Turecké akcie v důsledku protivládních demonstrací prudce klesly

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 3. června (ČTK) - Turecká burza zahájila týden prudkým poklesem, za kterým jsou podle analytiků obavy, že současné protivládní demonstrace budou mít negativní dopady na ekonomiku. Burzovní index National 30 ztrácel hned od rána a odpoledne už vykazoval propad o více než deset procent.

"Zahraniční investory vývoj v Turecku poněkud překvapil," poznamenal makléř Christoph Kleinsasser ze společnosti Kepler Cheuvreux. Obavy z důsledků demonstrací se projevily rovněž na dluhopisovém trhu, kde stouply výnosy u tureckých státních dluhopisů.

Analytik Robert O'Daly upozornil, že atraktivita Turecka pro investory je nyní ohrožena. "Ty protesty mohou mít značné dopady. Silná krátkodobá kolísavost akciového trhu znamená, že Turecko bude mít větším problém přilákat přímé zahraniční investice," dodal. Investoři se podle něj budou držet stranou, dokud se situace v Turecku nezklidní.

Turecká ekonomika v loňském roce vykázala růst pouze o 2,2 procenta po více než osmiprocentních nárůstech v letech 2010 a 2011. Podle dřívější prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by měl růst v letošním roce zrychlit na 3,1 procenta. Otázkou však je, zda současné protesty hospodářský výhled Turecka nezhorší, napsal zpravodajský server BBC.

Protivládní protesty v Turecku spojené s potyčkami s policií pokračují už čtvrtým dnem. Pořádkové síly dnes použily slzný plyn proti zhruba tisícovce převážně mladých demonstrantů v centru Ankary. V souvislosti s demonstracemi bylo zaznamenáno i první úmrtí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK