Americké akcie se po pátečním propadu stabilizovaly

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června (ČTK) - Americké akcie se dnes dopoledne stabilizovaly, a nepokračovaly tak v silném propadu z pátku, kdy vykázaly nejprudší pokles za posledních šest týdnů. Vzhůru dnes zamířily například energetické společnosti, které těžily z růstu cen ropy. Vysoký nárůst však zaznamenaly také akcie farmaceutické společnosti Merck.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o zhruba 0,4 procenta na 15.171 bodů. Širší index S&P 500 ale 0,2 procenta ztrácel a nacházel se na 1627 bodech, index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,8 procenta na 3428 bodů.

Institut nákupních manažerů (ISM) dnes oznámil, že aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států se v květnu poprvé za šest měsíců snížila. To zmírnilo obavy, že americká centrální banka (Fed) omezí opatření na podporu ekonomiky, která stála za dřívějším výstupem hlavních akciových indexů na nová maxima.

Investoři nyní čekají zejména na páteční údaje o květnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 170.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK