Agentura Fitch kvůli ekonomické nejistotě snížila rating Kypru

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila hodnocení schopnosti Kypru splácet své dlouhodobé závazky ze známky B na známku B minus, tedy hlouběji do spekulativního pásma. Snížení ratingu zdůvodnila zvýšenou ekonomickou nejistotu. Kypru podle agentury chybí dostatečná pružnost, aby dokázal reagovat na ekonomické otřesy doma i v zahraničí.

Podle agentury existuje také "velké riziko", že selže úvěrový program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu na podporu Kypru. EU a MMF se v březnu s touto ostrovní zemí dohodly na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč).

V rámci dohody s mezinárodními věřiteli je Nikósie nucena zabavit část vkladů v kyperských bankách a zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor. Kypr musel přistoupit i na restrukturalizaci bankovního systému a zvýšení daně z příjmu právnických osob.

Výhled ratingu státních závazků Kypru zůstává negativní. To znamená, že Fitch ještě počítá s jeho dalším snížením. Agentura rating Kypru naposledy snížila na konci ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK