Británie by prý mohla mít víc břidlicového plynu, než se myslelo

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. června (ČTK) - Velká Británie by mohla mít větší zásoby břidlicového plynu, než se myslelo. Tvrdí to těžařská společnost IGas, která má povolení k průzkumu ložisek na severu Anglie. V těchto oblastech by se podle ní mohlo nacházet až 4,8 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu, tedy až skoro dvacetinásobek původního odhadu. Není ale jasné, jak velké množství tohoto plynu bude z ekonomického hlediska vhodné k těžbě, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Plyn je z břidlic možné získat takzvaným frakováním. Při této metodě se pod vysokým tlakem vstřikuje do břidličných formací chemicky upravená voda s pískem, díky čemuž se horniny štěpí a uvolňuje se plyn, který je v nich vázaný. Kritici ale tvrdí, že tato technologie může způsobit otřesy půdy, a proto raději požadují investice do takzvané zelené energie.

Britská vláda na konci minulého roku zrušila zákaz průzkumu ložisek břidlicového plynu, aby tak mohla začít využívat potenciálně rozsáhlé nové zdroje suroviny. Takzvaná "břidlicová revoluce" v posledních letech přeměnila energetický trh v USA. Energetický průmysl doufá, že k podobné změně jako v USA dojde i ve Velké Británii.

IGas je jednou ze společností, které od britských úřadů dostaly povolení k průzkumu částí země, kde by se mohla nacházet velká ložiska břidlicového plynu. IGas má povolení k průzkumu asi 300 čtverečních mil v oblasti Cheshire. Původní odhady společnosti hovořily asi o 254,8 milionu metrů krychlových břidlicového plynu.

Současná roční spotřeba zemního plynu ve Velké Británii dosahuje skoro 85 milionů metrů krychlových. Těžařská společnost Cuadrilla Resources, která provádí průzkumné vrty, odhadla na jejich základě zásoby plynu v Lancashiru na 5,6 bilionu metrů krychlových. To by Velké Británii stačilo na zhruba 60 let současné spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK