Struktura vývoje HDP naznačuje obrat, domnívají se analytici

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Dnešní údaje o vývoji ekonomiky za první čtvrtletí jsou sice velmi negativní, struktura vývoje ovšem naznačuje postupné oživování ekonomiky. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. První čtvrtletí tak bylo podle většiny z nich posledním měsícem nejdelší recese v historii ČR, ve druhém čtvrtletí by již ekonomika měla podle odhadů mezičtvrtletně růst.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta. Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta. Ekonomika ČR klesá již šest čtvrtletí v řadě.

"I když jsou tato čísla otřesná, struktura naznačuje, že ekonomika začala oživovat - všechny stěžejní složky agregátní poptávky mezičtvrtletně rostly nebo stagnovaly," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Společné s vývojem předstihových indikátorů v ČR i v Německu jej to utvrzuje v tom, že první čtvrtletí bylo poslední v recesi.

"Jakkoliv vypadá výsledek hrozivě, podle nás dávají výsledky HDP za první čtvrtletí po dlouhé době důvod k optimismu. Nárůst spotřeby domácností navzdory zvýšení DPH interpretujeme jako cyklický obrat české ekonomiky," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že recese tuzemské ekonomiky je jednou z nejhorších v Evropě. Na druhou stranu tento vývoj podle něj vedl k řadě ozdravných procesů v ekonomice, jako například k zvýšení podílů zkrácených úvazků, což snižuje nezaměstnanost. "Celkově věřím, že česká ekonomika již prošla bodem zlomu a od druhého kvartálu v ní uvidíme mezičtvrtletní růst. Vysoký propad ze začátku roku ovšem dává tušit, že celoroční změna HDP bude i letos záporná," uvedl analytik UniCredti Bank Pavel Sobíšek.

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je pokles české ekonomiky relativně hluboký, upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Horší meziroční pokles HDP pouze Řecko (-5,3 procenta), Kypr (-4,1 procenta), Portugalsko (-3,9 procenta) a Itálie (-2,3 procenta). Sousední země si vedou podle Marka o poznání lépe. V mírně recesi zůstává Maďarsko (-0,3 procenta), polská a slovenská ekonomika pak stále rostou (o 0,4 procenta a o 0,9 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK