Škodě JS loni klesl čistý zisk o tři miliony na 247 milionů korun

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 4. června (ČTK) - Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, loni vykázala čistý zisk 247 milionů korun, což je o tři miliony korun méně než v roce 2011. Tržby firmy byly 4,98 milionu korun, zhruba stejně jako předloni. Na export šlo 56 procent produkce společnosti. Firma o tom ČTK informovala v tiskové zprávě.

Zhruba 60 procent tržeb tvořil investiční inženýring, a to především díky účasti společnosti na nejvýznamnějším investičním projektu na Slovensku, kterou je dostavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce. Kontrakt za více než deset miliard korun má být realizován do roku 2014. Firma se podílí také na obnově systému kontroly a řízení jaderné elektrárny Dukovany, což je zakázka za 4,5 miliardy korun. V příštím roce budou ukončeny práce na 3. bloku dukovanské elektrárny a celý projekt má být dokončen v roce 2016.

Škoda JS se v konsorciu s firmami Atomstrojexport a Gidropress účastní také tendru o dostavbu Temelína. Společnost ČEZ, vlastník jihočeské jaderné elektrárny, chce o vítězi soutěže rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů.

Škoda JS se podle předsedy představenstva a generálního ředitele Miroslava Fialy jaderné energetice věnuje více než 50 let a zúčastnila se výstavby významné části českých a slovenských jaderných bloků. "Věřím, že získané zkušenosti i vynikající technické a bezpečnostní charakteristiky nabízeného projektu povedou k úspěchu v tendru. Jaderné bloky využívající technologii VVER patří k nejspolehlivějším jaderným elektrárnám na světě," uvedl Fiala.

Takzvanou technologii VVER, kterou používají Dukovany i Temelín, firma loni dodala provozovatelům jaderných elektráren na Slovensku, Ukrajině i v Maďarsku. Kromě toho dokončila výrobu kompletu vnitřních částí reaktoru pro první blok čínské jaderné elektrárny Tchaj-šan. Společnost také vyrobila a začala instalovat zařízení pro vyvážení použitého paliva z nově budovaného bloku typu EPR jaderné elektrárny Flamanville.

Škoda JS byla založena v roce 1859, jaderné energetice se začala věnovat v roce 1956. Dosud vyrobila a dodala 21 kompletních jaderných reaktorů typu VVER 440 a tři reaktory typu VVER 1000. Zaměstnává asi 1200 lidí. Trvale ziskový podnik vlastní ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK