Pražská burza obrátila směr a roste nejrychleji od půlky dubna

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Pražská burza dnes obrátila směr a po čtyřech poklesech v řadě posiluje nejrychleji od poloviny dubna. Hlavní index PX v 10:30 rostl o 1,13 procenta na 965,81 bodu, tažen především akciemi elektrárenské firmy ČEZ, finančních titulů a operátora Telefónica O2. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

"Západoevropské burzy otevřely rovněž strmým růstem poté, co Wall Street v pondělí dokázala zvrátit průběžné ztráty a zavřít vysoko v zelených číslech. Český trh dnes od zisků neodradila ani horší revize propadu domácí ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku," dodal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie ČEZ stouply o 1,35 procenta na 563,50 bodu. "Akcie ČEZ v posledních dnech konečně nalézají nákupní zájem v návaznosti na blížící se rozhodný den pro dividendu. Cena elektřiny dnes ale klesá, když kontrakt na dodávku elektrické energie v příštím roce klesá na německé burze o 0,6 procenta na 38,5 EUR/MWh," doplnil Mokoš.

Daří se všem finančním titulům. Akcie Erste Group Bank posílily o 1,56 procenta na 650 korun, Komerční banky o 0,24 procenta na 3720 korun a pojišťovací skupiny VIG o 1,54 procenta na 983,90 koruny.

Cenné papíry Telefóniky si polepšily o 1,38 na 293,50 koruny. Mokoš upozornil na rozhovor šéfa tuzemské Telefóniky Antonia Malvida pro Euro. Říká v něm, že nové neomezené tarify Telefóniky CR nebudou znamenat negativní dopad na vývoj jejích zisků. V nejhorším případě prý budou nadále mírně klesat.

Akcie těžařské NWR se zotavují po čtyřech poklesech za sebou, během kterých podle Mokoše ztratily téměř 17 procent. Dnes zatím posílily o 1,66 procenta na 30,60 koruny a mažou tak jen nepatrnou část předchozí ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK