MMF: Francie musí liberalizovat a snížit náklady práce

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. června (ČTK) - Pokud chce Francie posílit hospodářský růst a zvýšit svou konkurenceschopnost, musí pokračovat v reformách zaměřených na liberalizaci ekonomiky a snížení nákladů práce. Paříži to v dnešní zprávě doporučil Mezinárodní měnový fond (MMF). Francouzská ekonomika letos zaznamená pokles a k růstu se začne vracet ve druhém pololetí tohoto roku, odhadl fond.

MMF zhoršil odhad letošního vývoje francouzské ekonomiky na pokles o 0,2 procenta z dosavadní předpovědi -0,1 procenta. Příští rok by měla Francie vykázat růst o 0,8 procenta. Francie se v prvním čtvrtletí po dvou kvartálech mírného poklesu ponořila znovu do recese.

Francie by po třech letech snah o snižování rozpočtového deficitu mohla podle MMF tempo ozdravování veřejných financí zmírnit. Může to ale udělat jen v případě, že se ze zvyšování daní socialistická vláda přeorientuje na omezování výdajů a podpoří další strukturální reformy, uvedl fond. Ty by měly zvýšit konkurenci na trzích zboží a služeb.

Vláda by také podle MMF měla najít další nástroje ke snížení nákladů najímání mladých, a když to nepůjde pomocí mezd, tak alespoň uvolněním pravidel pro pracovní smlouvy. Problém klesající produktivity země se bude zhoršovat, protože sousední země uskutečňují reformy, které jejich ekonomiky posílí.

MMF v pondělí zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky na polovinu, tedy 0,3 procenta. Největší ekonomika Evropy podle fondu doplácí na přetrvávající nejistotu v ostatních zemích eurozóny včetně Francie, které se potýkají s dopady dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK