Praha schválila balík smluv k emisi dluhopisů za 4,9 mld.Kč

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Jednobarevná pražská rada dnes schválila konečný balík smluv k emisi dluhopisů v objemu 200 milionů eur, tedy za zhruba 4,9 miliardy korun. Dokončila tak proces, který povede k samotnému vydání dluhopisů. Splatnost bude deset let. ČTK to zjistila z projednaného materiálu. Zbývá tak už pouze podpis primátora. Výkonem funkce je pověřen první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09).

Vypsání emise chválilo zastupitelstvo loni v září kvůli nutnosti splatit dluhy za velké investiční akce, mimo jiné na stavbu jihozápadní části městského okruhu a tramvajové tratě Hlubočepy - Barrandov. V březnu Praha uzavřela mandátní smlouvu s Československou obchodní bankou (ČSOB) a UniCredit Bank (USB), které poskytnou plné měnové a úrokové zajištění celého výtěžku. Následně rada v květnu odsouhlasila podmínky emise.

Výše úroků bude stanovena k datu upsání emise v závislosti na aktuálních tržních podmínkách. Neměla by však přesáhnout 3,25 procenta. Banky, se kterými má Praha uzavřeny rámcové smlouvy, získají 0,03 procenta hodnoty upsaných a vydaných dluhopisů, vyplývá ze schválených podkladů. Emisi bude ještě posuzovat ministerstvo financí.

Celková zadluženost Prahy podle Hudečka loni vzrostla na 30,5 miliardy korun, s dalšími závazky třeba za dopravní podnik činí ještě o šest miliard víc. Zvýšila se o půjčku od Evropské investiční banky (EIB) na výstavbu prodloužení metra A do Motola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK