Obchodní deficit USA vzrostl méně, než se čekalo

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. června (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem prohloubil o 8,5 procenta na 40,3 miliardy dolarů (796 miliard Kč). Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Vývoz ovlivnil silný dolar, zatímco růst dovozu pomohla zmírnit nízká hodnota dovozu ropy.

Výsledky jsou o trochu lepší než předpoklady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters čekali nárůst deficitu na 41 miliard dolarů. Ministerstvo zároveň mírně vylepšilo údaj o březnovém deficitu na 37,1 miliardy USD z dříve uváděných 38,8 miliardy USD.

Vyšší schodek zahraniční bilance by mohl zasáhnout ekonomický růst Spojených států. Znamená totiž, že Američané utrácí za zahraniční zboží víc, než jaký je zisk amerických společností z prodeje zboží a služeb v zahraničí.

V dubnu se vývoz zvýšil o 1,2 procenta na 187,4 miliardy USD, a dosáhl tak historicky druhé nejvyšší hodnoty. Hodnota zboží a služeb dovezených do země ale v dubnu rostla rychleji, a to o 2,4 procenta na 227,7 miliardy dolarů.

Čísla amerického ministerstva ukazují, že americké podniky stále ještě negativně ovlivňuje recese v Evropě. Vývoz do zemí Evropské unie v dubnu klesl o 7,9 procenta. Za první čtyři měsíce roku pak export do zemí EU ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK