Bývalý finanční šéf Porsche dostal pokutu 16 milionů Kč za podvod

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart (Německo) 4. června (ČTK) - Bývalý finanční ředitel Porsche Holger Härter byl shledán vinným z úvěrového podvodu při dřívější snaze o převzetí Volkswagenu. Soud mu vyměřil pokutu 630.000 eur (více než 16 milionů Kč). Informovala o tom dnes agentura DPA.

Soud dospěl k závěru, že Härter poskytl francouzské bance BNP Paribas při jednáních o půjčce zavádějící informace. Härter hodlá podle svého právního zástupce podat proti rozhodnutí soudu odvolání. Prokuratura podle agentury Reuters pro Härtera požadovala podmíněný trest odnětí svobody na tři roky a pokutu milion eur.

Härter čelí v Německu v souvislosti se snahou o převzetí Volkswagenu i dalším obviněním. Společně s bývalým generálním ředitelem Porsche Wendelinem Wiedekingem podle prokuratury oklamal investory, když tajil snahu o převzetí kontroly nad Volkswagenem.

Řada investorů v Německu i Spojených státech tvrdí, že Porsche v roce 2008 maskovalo své plány na převzetí Volkswagenu a potají zvyšovalo svůj podíl v podniku. Ještě v březnu 2008 společnost Porsche odmítala spekulace o záměru převzít Volkswagen. O sedm měsíců později však oznámila, že kontroluje 42,6 procenta akcií VW a vlastní opce na koupi dalších 31,5 procenta.

Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužilo. Podniky si proto poté vyměnily role a loni v létě se Volkswagen dohodl na získání plné kontroly nad Porsche. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a jeho součástí je rovněž Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK