Italská vláda chce dohlížet na tamní problematické ocelárny ILVA

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 4. června (ČTK) - Italská vláda se chystá dočasně převzít kontrolu nad největšími evropskými ocelárnami ILVA, které jsou spojovány s nebývalým výskytem rakoviny v okolí jejích provozů a mimo to se potýkají s korupčním skandálem. Řekl to dnes italský ministr průmyslu. Ocelárny je podle něj třeba zachránit před zavřením, protože takový krok by italskou ekonomiku, sužovanou vleklou recesí, vyšel na zhruba osm miliard eur (asi 207 miliard Kč).

Dým a škodlivé emise z oceláren ve městě Taranto na jihu Itálie se již nějakou dobu spojují s abnormálně vysokým výskytem rakoviny a nemocí dýchacího ústrojí v tomto regionu. Podle italských úřadů ocelárny za posledních asi 13 let způsobily smrt nejméně 386 lidí.

Podle návrhu vládního výnosu, z nějž citovala agentura ANSA, se vláda rozhodla jmenovat zvláštního pověřence, který bude mít za úkol provést ekologickou sanaci oceláren a zároveň je udržet v provozu. Čas na to bude mít tři roky. Ministerstvo životního prostředí dále jmenuje pět odborných poradců, kteří se budou zabývat ochranou dělníků v ocelárnách a lidí žijících v jejich okolí. Doporučení by měli tito poradci předložit do dvou měsíců od jmenování.

Ministr průmysl Flavio Zanonato dnes řekl, že ti, kdo jsou za ekologický stav nouze zodpovědní, nemohou provádět odstraňování škod.

Italská policie loni v listopadu zadržela sedm lidí z vedení oceláren kvůli podezření, že upláceli politiky a úředníky, aby kamuflovali výrazné překračování povolených emisí. Těmi ocelárny poškozovaly životní prostředí a zdraví obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK