Světové ceny ropy vlivem ekonomických dat z USA mírně klesly

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesaly a severomořská ropa Brent se prodávala za méně než 102 dolarů za barel. Dolů je tlačily zejména pondělní nepříznivé údaje o vývoji aktivity v americkém průmyslu. Tento tlak ale vyrovnávala očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla v dohledné době omezit svůj rozsáhlý program nákupu dluhopisů.

Americký Institut nákupních manažerů (ISM) v pondělí uvedl, že aktivita ve zpracovatelském sektoru USA se v květnu poprvé za šest měsíců snížila. Na trzích s ropou tyto údaje zvýšily obavy o poptávku po této komoditě v USA. Statistika ale zároveň podpořila očekávání, že Fed by mohl omezit svůj stimulační program, což by podle analytiků mohlo zamezit ztrátám v obchodování s ropou.

Cena ropy Brent se v 15:39 SELČ nacházela na 101,90 dolaru za barel, což byl pokles o 16 centů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v tu chvíli ztrácela 50 centů na 92,95 USD.

"Máme zde obraz pomalejšího tempa hospodářského oživení, které drží na uzdě ekonomickou aktivitu a tlačí na komodity, především pak na ropu," řekl analytik Harry Tchilingurian z banky BNP Paribas. Brent v pondělí poměrně výrazně kolísal a během obchodování v Asii klesl pod 100 dolarů za barel. Pak ale ztráty smazal a zdražil o více než dva dolary.

Výrazné změny v cenách ropy se nedají čekat, dokud obchodníci nezískají lepší představu, kdy Fed omezí svůj stimulační program. K tomu by jim mohly pomoci statistiky o vývoji na trhu práce v USA, které budou zveřejněny ve středu a v pátek. Dnes večer zveřejní pravidelnou zprávu o zásobách ropy americký institut API.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 101,90 102,06 New York - Nymex WTI červenec 92,95 93,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK