New York chce kvůli hypotékám zažalovat britskou banku HSBC

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. června (ČTK) - Stát New York hodlá zažalovat britskou banku HSBC za údajné ignorování zákonů na ochranu majitelů domů, kteří mají potíže se splácením hypotéky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. HSBC je největší bankou v Evropě. Americké úřady v této souvislosti chtějí zažalovat i další velké banky.

"Ilegální podnikatelské praktiky HSBC zvyšují pravděpodobnost, že majitelé o své domy zbytečně přijdou," píše se v žalobě. Zákon majitelům poskytuje v případě problémů se splácením možnost přepracovat hypoteční smlouvu, což HSBC podle newyorského státního žalobce Erica Schneidermana nerespektuje.

"Firmy jako je HSBC bezostyšně porušují zákony, což staví majitele domů v New Yorku do právní prázdnoty, ve které jim není poskytnuto ani zákonem vyžadované projednání situace, jež by jim mohlo pomoci udržet nemovitost v jejich vlastnictví," uvedl Schneiderman.

Newyorská prokuratura již minulý měsíc oznámila, že plánuje zažalovat finanční ústavy Bank of America a Wells Fargo. Banky podle ní nedodržují hypoteční pravidla, která byla loni sjednána mezi předními finančními ústavy a úřady.

Bank of America a Wells Fargo patří mezi pět amerických bank, které se loni s úřady dohodly, že zaplatí zhruba 25 miliard dolarů (asi půl bilionu Kč), aby urovnaly obvinění z nekalých praktik při zabavování nemovitostí z důvodu nesplácení hypotéky. Tato dohoda stanovila i pravidla pro hypotéky, která podle Schneidermana Bank of America a Wells Fargo porušily.

Řada amerických bank po příchodu hypoteční krize zabavovala domy bez ověřování dokumentů. Někteří zaměstnanci bank ve snaze urychlit zabavování nemovitostí podepisovali dokumenty, které ani nečetli. Loňská dohoda o urovnání měla přispět ke zmírněních křivd, které praktiky hypotečních bank způsobily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK