Burza dnes rostla nejrychleji od půlky dubna, přidala 1,35 pct

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Pražská burza dnes posilovala, index PX přidal 1,35 procenta na 967,88 bodu. Burzu táhly nahoru hlavně Erste Bank, která stoupla o 1,73 procenta, a ČEZ, jenž posílil o 1,37 procenta. Z menších emisí si nejvíc polepšily akcie těžařské NWR, které přidaly 6,64 procenta a stojí 32,1 koruny.

NWR, které patří těžební firma OKD, dnes oznámila, že uvažuje o prodeji Dolu Paskov. Firma se v prvním čtvrtletí dostala do vysoké ztráty. Aktuální úvahy o prodeji dolu Paskov připomněl při hodnocení dnešního vývoje na burze také analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

V Praze se dnes dařilo všem velkým emisím, přičemž ČEZ, Erste, Telefonica ČR i VIG si připsaly více než procentní růst. "Skokanem dne je ovšem NWR, která takřka sedmiprocentním posílením vymazala část předchozího propadu. Nedařilo se naopak Orku, jehož akcie odepsaly přes dvě procenta," dodal Adamkovič.

Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že dnešní posílení indexu PX znamená nejvyšší zpevnění od 10. dubna. Při absenci nových zpráv rostou podle něj trhy v očekávání dalšího měnového uvolňování ze strany ECB.

Podle Vladimíra Urbánka ze serveru kurzy.cz dnes pražská burza následovala zahraniční trhy "a v ještě umocněné míře posilovala". Rovněž Mokoš uvedl, že Praha následovala růst na západoevropských trzích a na Wall Street. "Nejvyšší objem obchodů jsme již tradičně zaznamenali u akcií ČEZ, které zároveň posílily nejvíce za poslední měsíc," poznamenal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK