Dolar po dřívějším propadu oživil vůči jenu

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. června (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oživil vůči japonskému jenu. K růstu mu pomohly japonské akcie, které dnes zastavily sérii hlubokých ztrát, což na trzích zvýšilo ochotu k rizikovějším investicím. Investoři se tak rozhodli nezůstávat pouze u japonského jenu, který chápou jako bezpečné útočiště v době zvýšené nejistoty.

Dolar se před 18:00 SELČ vůči jenu pohyboval kolem 100,12 JPY, což byl nárůst asi o 0,6 procenta. V pondělí přitom sestoupil až na 98,86 JPY, což byla jeho nejnižší hodnota za poslední čtyři týdny.

Index tokijské burzy Nikkei 225 dnes vzrostl o více než dvě procenta, když se investoři rozhodli nakupovat akcie, které v minulých dnech nejvíce oslabily. Růst amerického dolaru podle některých analytiků podpořila i zpráva agentury Reuters, podle jejíchž zdrojů japonská vláda vybídne penzijní fondy, aby zvýšily své investice do cenných papírů a zahraničních aktiv.

Euro se dnes k dolaru pohybovalo bez větších změn na 1,3074 USD, zatímco v pondělí vůči americké měně vystoupilo na nejvyšší úroveň od začátku května. Pozornost se na euro upne především ve čtvrtek, kdy bude Evropská centrální banka (ECB) posuzovat měnovou politiku. Další snížení základní úrokové sazby či depozitních sazeb by mohlo vést k dalšímu oslabení eura; analytici ale očekávají, že ECB nechá úroky beze změn.

Trhy budou pozorně sledovat komentář šéfa ECB Maria Draghiho, z něhož se budou snažit vyčíst, zda se ECB nechystá ke snížení úroků na některém z příštích zasedání své bankovní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK