Gazprom letos sníží ceny plynu pro evropské zákazníky

04.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. června (ČTK) - Ruský plynárenský obr Gazprom v letošním roce sníží ceny zemního plynu pro své evropské zákazníky. Řekl to dnes šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medveděv. Dodal, že průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by měla klesnout o zhruba pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7300 až 7500 Kč) za 1000 metrů krychlových. Loni činila průměrná cena 402 dolarů.

Plánované snížení cen je reakcí na konkurenci, například ze strany norského rivala Statoil, který dodávává plyn levněji než Gazprom. Tržby Gazpromu z prodeje plynu v Evropě loni kvůli slabší poptávce klesly o tři procenta na 55,9 miliardy dolarů (1,1 bilionu Kč).

Analytik Alexej Kokin z makléřské společnosti Uralsib řekl, že Gazprom by letos mohl dosáhnout plánového zvýšení dodávek do Evropy na 152 miliard metrů krychlových z loňských 139 miliard. V období od ledna do května dodávky meziročně stouply o sedm procent na 66,6 miliardy metrů krychlových. Průměrná cena v prvním čtvrtletí činila 399,42 dolaru za 1000 metrů krychlových.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Medveděv již začátkem roku uvedl, že Gazprom hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu. Je ale otázkou, do jaké míry trh ovlivní pokračující růst těžby z břidličných formací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK