Americké akcie v úterý oslabily, dolar k jenu posílil

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý obnovily pokles. Investoři prodávali sektory, jejichž výkon závisí na ekonomickém růstu země, v čele s finančním a telekomunikačním, kvůli spekulacím, že centrální banka USA (Fed) by mohla omezit svá opatření na podporu růstu.

Index Dow Jones oslabil o 76,49 bodu, tedy 0,5 procenta, na 15.177,54 bodu. Širší index standard & Poor's 500 klesl o 9,04 bodu, čili 0,55 procenta, na 1631,38 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 20,11 bodu, neboli 0,58 procenta, na 3445,26 bodu.

Stimulační opatření zavedená Fedem byla v poslední době hlavním pohonem růstu akciových trhů. Akcie v USA si připsaly zisky v uplynulých sedmi měsících. V posledních dvou týdnech však ztratily téměř dvě procenta kvůli spekulacím, že Fed by mohl začít kroky na podporu růstu omezovat.

Indexy finančních i telekomunikačních společností v úterý klesly o 0,9 procenta. Akcie diskontního řetězce Dollar General se propadly o 9,2 procenta, protože firma mírně zhoršila výhled celoročního zisku.

Prezidentka regionálního Fedu v Kansas City Esther Georgeová znovu vyzvala měnový výbor banky, aby zmírnil agresivní nákupy dluhopisů. Georgeová je hlasitou kritičkou programu nákupu dluhopisů a na všech letošních zasedáních měnového výboru hlasovala proti nákupu.

Dolar v úterý po poklesu v předchozím dni oživil vůči jenu i ke koši šesti hlavních měn. K euru však mírně klesl. Trhy se nyní soustředí na páteční údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA. Fed slíbil, že udrží v platnosti svůj dosavadní stimulační program, dokud trh práce nezačne vykazovat trvalé zlepšení.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 99,94 JPY. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních měn, vzrostl o 0,2 procenta na 82,782 bodu. Vůči euru však dolar mírně klesl o 0,1 procenta na 1,3084 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK