Japonský premiér představil plány na podporu ekonomiky

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. června (ČTK) - Japonský premiér Šinzó Abe dnes nastínil své další plány na podporu domácí ekonomiky. Pomocí reforem chce zvýšit zaměstnanost žen, přimět podniky k větším investicím a podpořit inovace v průmyslu. Premiér také slíbil zajištění tříprocentního růstu příjmů ročně, jenž má ochránit koupěschopnost obyvatelstva.

Abe plánuje rovněž vytvoření zvláštních ekonomických zón, které by přilákaly zahraniční podniky. "Cílem naší růstové strategie není nic jiného než vytvoření pracovních míst a zvýšení příjmů těžce pracujících lidí," prohlásil premiér.

Chystané reformy jsou třetím pilířem premiérova plánu na zajištění udržitelného růstu japonské ekonomiky. Prvními dvěma pilíři jsou rozsáhlé státní výdaje a extrémně uvolněná měnová politika.

Někteří analytici nicméně vyjádřili pochybnosti, zda jsou hospodářské cíle vlády dosažitelné. "Vláda přišla se slibnými záměry, pochybuji však, že je dokáže splnit," uvedl ekonom Hideo Kumano ze společnosti Dai-ichi Life Research Institute. "Vláda koneckonců nemůže kontrolovat veškeré ekonomické aktivity, podobně jako centrální banka nemůže kontrolovat dlouhodobé úrokové sazby," dodal.

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí proti předchozímu kvartálu stoupla o 0,9 procenta. Japonská centrální banka letos přistoupila k agresivnímu uvolňování měnové politiky, aby pomohla ekonomice dostat se z deflace, která trvá skoro 20 let.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně. "Nyní je čas, aby se Japonsko stalo motorem oživení světové ekonomiky," prohlásil premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK