Maloobchodní tržby v dubnu po pěti poklesech meziročně vzrostly

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Maloobchodní tržby v Česku po pěti poklesech v řadě stouply. V dubnu se bez sezonního očistění meziročně zvýšily o 1,5 procenta po březnovém revidovaném propadu o 3,5 procenta. K meziročnímu zvýšení tržeb přispěl vývoj v motoristickém segmentu, prodej nepotravinářského zboží a také vyšší počet pracovních dní. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy tržby v maloobchodě klesly v dubnu reálně meziměsíčně o 1,6 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 0,2 procenta. Letošní duben měl o jeden pracovní den více než loňský.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot neočištěné tržby klesly meziročně o 0,3 procenta. Tržby za prodej pohonných hmot stouply o 2,6 procenta a za prodej nepotravinářského zboží se zvýšily o 3,7 procenta.

Naopak prodej potravin meziročně v dubnu klesl o šest procent. "Tržby za potraviny v dubnu byly částečně ovlivněny i realizací velikonočních nákupů již v předchozím měsíci," dodali statistici.

Pokles tržeb zaznamenal prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro domácnost. Dařilo se naopak mj. prodeji po internetu nebo prostřednictvím zásilkové služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK