Slovenská ekonomika v 1. čtvrtletí zpomalila růst na 0,6 procenta

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. června (ČTK) - Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 0,6 procenta z 0,7 procenta v posledním kvartálu loňska. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Hospodářství Slovenska sice zaznamenalo nejhorší výsledek od propadu hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009, na rozdíl od Česka nebo jiných zemí EU se nyní nepropadlo do recese.

"Dosažený hospodářský růst v 1. čtvrtletí byl výsledkem zvýšení zahraniční poptávky, domácí stránka ekonomiky růst HDP tlumila," uvedl statistický úřad.

Hospodářství Slovenska ovlivňuje vysoká nezaměstnanost, která v prvním letošním kvartálu stoupla na 14,5 procenta. Dostala se tak na tříleté maximum. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců v zemi dosáhla 789 eur (20.330 korun) a proti loňsku se zvýšila o 2,5 procenta.

Kvůli zpomalení tempa růstu spotřebitelských cen poprvé od konce roku 2010 stoupla také reálná mzda, a to o 0,3 procenta. To znamená, že za svůj výdělek si Slováci mohou koupit více zboží a služeb než před rokem.

Slovenská centrální banka pro letošní rok očekává zpomalení tempa růstu exportně orientované ekonomiky na 0,7 procenta z loňských dvou procent. Značná část vývozu ze Slovenska směřuje do zemí eurozóny a do České republiky, které postihla recese. Očekává se, že automobilový průmysl coby hlavní tahoun slovenského hospodářství letos nezopakuje loňský výrazný nárůst produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK