Platební bilance se ve čtvrtletí přehoupla do přebytku 16,8 mld.

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v prvním čtvrtletí přehoupl do přebytku 16,8 miliardy korun. Loni v posledním čtvrtletí běžný účet vykázal schodek přes 36 miliard. ČTK o tom dnes informovala Česká národní banka. Za celý loňský rok byl běžný účet platební bilance ve schodku zhruba 94 miliard korun.

V ročním pohledu se poměr celkového schodku běžného účtu k hrubému domácímu produktu proti předchozímu čtvrtletí nezměnil a činil podle odhadu centrální banky 2,5 procenta. Devizové rezervy ČNB se v prvním čtvrtletí po vyloučení kurzových vlivů zvýšily o šest miliard Kč.

Bilance zboží a služeb, neboli bilance výkonů, byla v prvním čtvrtletí v přebytku 72,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o šest miliard. Vývoz zboží v běžných cenách meziročně klesl o 3,1 procenta a dovoz o 3,9 procenta. Na růstu přebytku bilance služeb se projevil vyšší vývoz ostatních služeb, zejména účetních a auditorských, dále technických služeb a zlepšení salda obchodních operací se zbožím. Mírně se podle banky zvýšil také přebytek zahraničního cestovního ruchu.

Bilance běžných převodů byla v prvním čtvrtletí v přebytku 8,9 miliardy, což je meziroční zlepšení o 7,7 miliardy korun. "Na růst přebytku měly vliv vyšší příjmy z rozpočtu EU, které dosáhly 14 miliard Kč. Záporné saldo soukromých převodů bylo především ovlivněno remitencemi (úhradami) vůči zahraničí," uvedla ČNB.

V položce přímých zahraničních investic se uskutečnil čistý příliv zahraničních zdrojů ve výši 28,4 miliardy korun. Investice do tuzemských podniků představovaly 56,1 miliardy Kč, z nichž 20 miliard tvořil předpokládaný objem reinvestovaného zisku zahraničními investory a 42,7 miliardy navýšení základního kapitálu tuzemských dceřiných společností v energetickém odvětví. V úvěrových vztazích mezi přidruženými firmami došlo k odlivu prostředků za 6,6 miliardy Kč v souvislosti s poskytnutím finančních úvěrů do zahraničí.

Naopak zahraniční investice tuzemských podniků představovaly 27,7 miliardy Kč, z nichž 20 miliard směřovalo na akvizice do základního kapitálu. Předpokládaný objem reinvestovaného zisku činil 4,5 miliardy Kč.

Kapitálový účet meziročně mírně snížil přebytek na 0,4 miliardy korun. Čisté transfery prostředků z rozpočtu EU vykazované na kapitálovém účtu činily 0,3 miliardy Kč. V pozici vládního sektoru navýšila Česká republika majetkovou účast v Evropské investiční bance. Výsledný čistý odliv prostředků do zahraničí činil 1,5 miliardy Kč, uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK