Mzdy v 1. čtvrtletí v Pardubickém kraji vzrostly o 0,3 procenta

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 5. června (ČTK) - Průměrná hrubá mzda v Pardubickém kraji v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 0,3 procenta na 20.999 korun. Po započtení inflace ale klesla o 1,5 procenta. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Lidé měli po Karlovarském, Zlínském a Olomouckém kraji čtvrté nejnižší mzdy v zemi.

"Zaměstnavatelé jsou obecně opatrní, s ohledem na vývoj zakázek nevidí příliš daleko dopředu, nevědí co bude za půl roku. V mzdové oblasti se drží při zdi," řekl ČTK Roman Sodomka šéf Krajské hospodářské komory.

V řadě podnicích se letos přidávalo několik procent, lidem se mzdy vyrovnaly minimálně o inflaci. Pracovníci firmy Isolit Bravo dostali přidáno dvě až sedm procent. Průměrná mzda ve podniku je téměř 23.000 korun. "Už jsme obezřetnější. Dřív se přidávalo, i když nebyla produktivita," řekl ČTK šéf podniku Kvido Štěpánek.

V některých firmách zaměstnanci průměrnou mzdu ani nemají. Jde hlavně o montovny nebo textilky. Například dopravci mívají problémy s tím, aby mohli lidem přidat. Veolia Transport Východní Čechy kvůli snižujícím se úhradám od krajů průměrné mzdy naopak o desítky korun snižuje. "Kraje nám platí čím dál hůř, musíme šetřit, když nám někdo peníze nedá, není z čeho platit," řekl ředitel Jindřich Poláček.

V podnicích, kde je velká přidaná hodnota, vyšší podíl vysokoškoláků, mzdy naopak průměr výrazně převyšují. Ve společnosti Contipro Group se vyrábí aplikace pro kosmetický průmysl a lékařství a lidé berou v průměru 32.000 korun. Zaměstnancům, kteří jsou v podniku více než rok, se průměrná mzda zvyšuje na 35.000 korun, uvedl mluvčí firmy Tomáš Papež.

jlc snm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK