ČSÚ: Nejrychlejší růst mezd loni měli nejhůře placení zaměstnanci

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Nerychlejší růst mezd v loňském roce zaznamenali nejhůře placení zaměstnanci. Podíl lidí se mzdou do 10.000 korun měsíčně klesl z 5,3 procenta v roce 2011 na loňských 4,4 procenta ze všech zaměstnanců. Nejvíce se růst mzdy projevil u dělníků v zemědělství, uvedli na dnešní tiskové konferenci představitelé Českého statistického úřadu.

"Zaměstnavatelé se patrně rozhodli sami od sebe zvýšit minimální mzdu," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý. Mzdy ale podle něj rostly i nejlépe placeným. Zhruba jedno procento zaměstnanců loni pobíralo hrubou mzdu vyšší než 100.000 korun měsíčně a 0,2 procenta více než 200.000 korun.

Statistici rovněž upozornili, že mzdy mužů a žen jsou v mezinárodním srovnání v ČR nadstandardně rozdílné. Velké rozdíly jsou hlavně u třicátníků, kdy jsou ženy postiženy vysokou nezaměstnaností a propadem mezd, většinou v důsledku mateřské a péči o děti. Tento trend se projevuje již od počátku 90. let a v současné době vysoké nezaměstnanosti vede podle ČSÚ ke zvyšování sociálního napětí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK