Koruna po datech o vývoji mezd a tržbách mírně zpevnila

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Koruna po ranních zprávách z české ekonomiky mírně zpevnila. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna kolem 11:00 proti úternímu závěru k euru silnější o pět haléřů na 25,79 Kč/EUR a k dolaru stoupla o dva haléře na 19,75 Kč/USD.

Zatímco v úterý koruna po revizi českého hrubého domácího produktu k horšímu oslabila, dnešní data o vývoji mezd a maloobchodních tržeb, stejně jako o běžném účtu platební bilance, neměla podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka na kurz výraznější vliv. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka ale tyto informace koruně spíše pomohly.

"Maloobchodní tržby stouply, zatímco se čekal mírný pokles. Navíc data o mzdách ukázala, že se spotřeba domácností dokázala v prvním čtvrtletí zvednout i přes nadále nepříznivou situaci na trhu práce," uvedl Vlk.

Další česká data budou tento týden následovat, a to ve čtvrtek o zahraničním obchodě a v pátek o průmyslu. "Tato data by s korunou ve druhé polovině týdne mohla výrazněji zahýbat. Nelze opominout ani čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, které může mít na kurz koruny rovněž značný vliv," upozornil Novák.

Koruna k dolaru zůstává bez větších změn, což je podle Nováka dáno i stagnací eura k dolaru v posledních dvou dnech. Kolem 11:00 byl kurz na 1,3061 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK