Lotyšsko může podle Evropské komise zavést brzy euro

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. června (ČTK) - Lotyšsko splňuje podmínky pro přijetí eura v roce 2014, jak si tato baltská země přeje. Uvedla to dnes Evropská komise ve své hodnotící zprávě o tom, jak plní Lotyšsko kritéria pro přijetí jednotné evropské měny. Formální rozhodnutí o zavedení eura v Lotyšsku se očekává na zasedání ministrů financí EU 9. července.

Komise dospěla k závěru, že Lotyšsko dosáhlo vysokého stupně dlouhodobé ekonomické konvergence s eurozónou, a navrhuje, aby členské země rozhodly o zavedení eura v Lotyšsku od 1. ledna 2014. Lotyšsko si přeje stát se brzy 18. členem eurozóny.

"Zájem Lotyšska přijmout euro je znakem důvěry v naši společnou měnu a dalším důkazem, že se mýlili ti, kteří předvídali zánik eurozóny," řekl ke zprávě komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Olli Rehn.

Zpráva zkoumá, zda Lotyšsko splňuje podmínky pro přijetí jednotné měny. A to v prvé řadě ekonomická kritéria, jakými jsou cenová stabilita, zdraví státních financí, stabilita směnných kurzů a konvergence dlouhodobých úrokových měr. Dále vyhodnocuje soulad lotyšských zákonů s pravidly eurozóny, nezávislost ústřední banky, kompatibilitu s principy Evropské centrální banky.

"Zkušenost s Lotyšskem ukazuje, že země se mohou úspěšně vypořádat s jakkoli vážnými makroekonomickými problémy a stát se silnějšími," usoudil eurokomisař. Lotyšsko po hluboké recesi v letech 2008 a 2009 přijalo správná rozhodnutí za podpory finančního asistenčního programu EU-MMF. "A vyplatilo se to: Lotyšsko bude mít letos podle prognóz nejrychlejší ekonomický růst v EU," dodal Rehn.

Zprávu komise si vyžádalo Lotyšsko. Řádná zpráva komise ke všem zemím EU, které jako Česko ještě nepřijaly euro, se plánuje až na příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK