Polsko snížilo základní úrok na rekordní minimum 2,75 procenta

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. června (ČTK) - Polská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 2,75 procenta. Pokračuje tak v uvolňování měnové politiky, kterým se snaží podpořit růst domácího hospodářství.

Banka zahájila snižování úroků loni v listopadu. Sazby již od té doby klesly o dva procentní body. Dnešní krok byl v souladu s očekáváním analytiků, napsala agentura Reuters.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Zpomalování hospodářského růstu nicméně ukazuje, že Polsko zasáhly negativní dopady dluhové krize v eurozóně.

Polská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupla pouze o 0,5 procenta po nárůstu o 0,7 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Hlavní ekonom polského ministerstva financí Ludwik Kotecki minulý týden uvedl, že polské hospodářství má již nejhorší za sebou a ve druhém čtvrtletí by mělo vykázat známky zlepšení.

Bankovní rada České národní banky minulý měsíc opět ponechala úrokové sazby beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK