Veleba:Pod vodou může být až 80.000 ha zemědělské půdy

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Pod vodou bylo, nebo se může nacházet až 80.000 hektarů zemědělské půdy, řekl dnes ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. To by odpovídalo téměř dvěma procentům zemědělských pozemků v ČR. Podle nedokončeného monitoringu komory voda zaplavila minimálně 35.000 hektarů půdy. Z nejvíce postižených oblastí, jako jsou Litoměřicko či Děčínsko, však zatím nemají agrárníci hlášení. Škody by přesto měly být nižší než při povodni v roce 2002.

"My například nemáme jediné číslo z Ústeckého kraje, který asi bude nejpostiženější," uvedl Veleba s tím, že zatím jsou pohromadě hlášení z 23 povodněmi zasažených okresů. Z více než 35.000 hektarů představuje přibližně 22.000 hektarů orná půda, zbytek trvalé travní porosty. Zemědělští podnikatelé dnes v ČR hospodaří na přibližně 4,2 milionu hektarů zemědělské půdy

"Já odhaduji, že to vystoupá někam k 80.000 hektarů," poznamenal Veleba. Nejvíce zatopené půdy se podle něj zatím nacházelo v okrese Plzeň-Jih, na druhém místě je okres České Budějovice, třetí pomyslná příčka patří okresu Hradec Králové.

Zatímco porosty obilí a řepky byly podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka již vzrostlé a jsou většinou pravděpodobně v pořádku, u jiných plodin je situace horší. "Kukuřice jsou většinou spláchnuté, neposekané louky začínají podehnívat," řekl ČTK . Podle Veleby budou vážně poškozeny také osevy máku.

Pod vodou zůstává například celkem zhruba 250 hektarů chmelnic na Rakovnicku a Lounsku. "Komory nám také sdělují nedokončenou senoseč a znehodnocování porostů především podemíláním," řekl Veleba. Na Mostecku v rozvodněném potoce uhynulo osm jehňat a tři krávy. "Povodně postihly i 140 rybníků v majetku Rybářství Třeboň," uzavřel výčet Veleba.

Pro vodou zasažené farmy připravuje Agrární komora materiální i finanční pomoc. "Pomoc bude zcela určitě v zemědělských věcech, jako jsou krmiva, steliva, hnojiva," upřesnil podobu materiální pomoci šéf agrárníků, který má o situaci v úterý jednat také s ministrem zemědělství Petrem Bendlem.

Odhadovat výši škod je podle Veleby předčasně. "Zcela určitě budou ty škody menší než v roce 2002," poznamenal. Tehdy byly škody v resortu vyčísleny na 3,6 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK