Celkové plochy jahod se u profesionálních pěstitelů pohybují okolo 500 hektarů. Zahrádkáři podle kvalifikovaných odhadů pěstují jahody pro vlastní spotřebu na dalších 1300 hektarech záhonů a jejich produkce dosahuje zhruba 5000 tun ročně. Z dlouhodobého hlediska se produkce jahod ze soukromých zahrad také snižuje.
Ročně lidé v Česku v průměru snědí okolo tří kilogramů jahod na hlavu. Z toho jen pět procent spotřeby je pokryto produkcí českých farmářů, 17 procent samozásobením, z dovozu je 78 procent. Loni bylo do země dovezeno 10.600 tun čerstvých jahod a 11.600 tun jahod zpracovaných mražením či do marmelád. Dvě třetiny dovážených čerstvých jahod pochází ze Španělska a severní Afriky. Zpracované jahody jsou z velké části původem z Číny. Schodek zahraničního obchodu s jahodami se od roku 2004 zdvojnásobil na loňských 761 milionů korun.