Škody ze záplav jsou podle PwC aktuálně 7,5 miliardy Kč

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Škody, které napáchaly povodně na začátku června, nyní podle analýzy poradenské společnosti PwC činí 7,5 miliardy korun. Z toho ztráty firem jsou přibližně 2,3 miliardy. O analýze dnes informovala PwC v tiskové zprávě. Škody ze záplav v roce 2002 přesáhly 70 miliard korun.

Premiér Petr Nečas však v pátek po jednání Ústředního krizového štábu a Ústřední povodňové komise řekl, že se škody po povodních mohou vyšplhat až na desítky miliard korun. Předseda vlády ale zdůraznil, že jakékoliv součty jsou předčasné, protože povodeň v té době stále trvala. Naopak Česká asociace pojišťoven ve čtvrtek ve svém předběžném odhadu hovořila o škodách za asi 7,5 miliardy Kč a přibližně 96.000 pojistných událostech.

Podle PwC jsou důvodem nižších škod mimo jiné i zkušenosti z předchozích záplav, které umožnily lepší přípravu a organizaci protipovodňových opatření v zasažených oblastech. "Analogická situace existuje také ve firemním prostředí. Zde jsou však nižší škody spíše dílem náhody a vnějších vlivů, než přičiněním samotných společností," uvedl partner z oddělení Řízení rizik společnosti PwC Česká republika Tomáš Kuča. Zároveň upozornil, že firmy přípravu na podobné situace stále podceňují.

Zkušenosti PwC z řady společností podle analýzy ukazují, že firmy mívají nedostatečné plány pro pokračování podnikání. Takové plány jim prý v případě událostí, jako jsou povodně, umožní minimalizovat škody a v nejkratším možném čase obnovit fungování podniku.

Firmy například často nemají připraveny náhradní lokality pro umístění serverového vybavení, neudržují zálohy dat mimo své hlavní sídlo nebo nepočítají s nenadálou kompletní nedostupností svého sídla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK