BP prudce snížila odhad zásob zemního plynu, zejména pro Rusko

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Britský energetický koncern BP dnes prudce snížil svůj odhad světových zásob zemního plynu. Z velké míry k tomu přispělo Rusko, které dlouho platilo za zemi s největšími rezervami plynu na světě. V prognóze BP ho ale nyní vystřídal Írán. Důvody horšího hodnocení ruských rezerv podle agentury Reuters nebyly bezprostředně známy.

Firma nové odhady zveřejnila ve své výroční zprávě o stavu energií ve světě. Pokud jde o zemní plyn, prokázané globální rezervy ke konci minulého roku BP odhaduje na 187,3 miliardy metrů krychlových. Před rokem přitom firma počítala s více než 208 miliardami. Rozdíl, tedy 21 miliard, odpovídá celosvětové spotřebě plynu za období zhruba sedmi let.

V případě Ruska BP nyní rezervy plynu odhaduje na 32,9 miliardy metrů krychlových, oproti původnímu odhadu 44,6 miliardy. Koncern také výrazně snížil odhady pro středoasijský Turkmenistán, Uzbekistán či Ázerbájdžán. Prakticky stejná naopak zůstala prognóza pro Írán, jehož rezervy britský podnik odhaduje na 33,6 miliardy metrů krychlových.

Pokud jde o ropu, odhad jejích zásob společnost BP mírně zvýšila. Přispěly k tomu nové technologie, díky kterým se stala ekonomicky výhodnou těžba těžšího typu ropy v Kanadě a Venezuele. Celosvětová produkce ropy přitom podle BP loni vzrostla. Růst spotřeby energií však meziročně zpomalil z 2,4 procenta v roce 2011 na 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK