Záplavy způsobily na majetku Lesů ČR škody za víc než 130 mil. Kč

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 12. června (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím vyčíslil škody po červnových povodních na více než 130 milionů korun. Asi dvě třetiny škod v sumě přes 90 milionů korun jsou na lesních cestách a budovách. Zbytek představují náklady na zabezpečovací práce a škody na vodních tocích či vodohospodářském majetku. ČTK o tom dnes informoval ekonomický ředitel LČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením podniku. LČR patří polovina lesů v zemi.

"Nejvíce problémů se vyskytlo v povodích Vltavy a Labe na území Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého a částečně Karlovarského kraje," uvedl Gaube. Doplnil, že na vodních nádržích ve správě LČR žádné zásadní problémy nebyly. Nejvíce poškozené lesní cesty LČR evidují v Jihočeském, Středočeském, Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském a Libereckém kraji.

Pracovníci Lesů ČR nyní v terénu postupně sčítají povodňové škody na lesních cestách a tocích. "Uváděná čísla jsou pouze průběžná, další škody zaměstnanci podniku s postupným opadem vody teprve zjišťují. Do dnešního dne jsou podchyceny škody na 96 vodních tocích v 83 obcích," uvedl Gaube.

Naposledy velká voda dělala lesníkům škody při lokálních bouřkách v neděli a v pondělí na Plzeňsku, Podbořansku, Tišnovsku a v Podkrkonoší. V povodí Dyje velká voda lokálně poškodila koryta toků. Lesníci se nyní, i za pomoci těžké techniky, snaží hlavně obnovit průtočnost zanesených koryt.

Lesy ČR opět upozornily na nebezpečí pádu stromů kvůli silně podmáčené půdě. Lidé by proto do lesů raději neměli vůbec vstupovat, a to hlavně při větrném počasí.

Poslední výraznější škody způsobily záplavy na majetku Lesů ČR v červenci 2011. Podnik tehdy škody na vodních tocích a lesních cestách vyčíslil na více než 20 milionů korun.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK