Odhadované škody v zemědělství po povodních činí 3,3 mld Kč

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třeboň (Jindřichohradecko) 12. června (ČTK) - Odhadované škody, které způsobily letošní povodně v zemědělství, činí 3,3 miliardy korun. Nejvíce záplavy zasáhly rybářství a zelinářství. Výše škod se však bude ještě měnit a přesnou částku zemědělci dokážou vyčíslit až ve chvíli, kdy všude opadne voda. Novinářům to dnes řekl na briefingu u rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Záplavy citelně zasáhly povodí Labe a Vltavy, kde způsobily škodu zhruba miliardu korun. "Co se zemědělské produkce týká, tak na základě dokumentovatelných dat evidujeme také částku ve výši miliardy korun," řekl Bendl. Podle něj povodně způsobily největší škody v zemědělství hlavně v severní části Středočeského kraje. "Především se jedná o oblast Polabí, kde máme zelináře. Dále ale půjde také o jižní Čechy, kde se nachází řada rybářství. Tam ty škody budeme znát až na podzim, kdy skončí výlovy," řekl Bendl.

Ministerstvo zemědělství podle něj hodlá aktivovat takzvané spící programy, které mají také pomoci při likvidování následků povodní. "Jedná se třeba o případy, kde voda poničila kanalizace," uvedl Bendl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK