Merkelová slíbila omezení podpory obnovitelné energie

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. června (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes slíbila, že v případě svého znovuzvolení omezí štědrý systém dotací pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Tento krok by snížil náklady, které musí kvůli energetické reformě v Německu hradit spotřebitelé.

Skupina producentů a distributorů energie BDEW tento týden vyzvala německou vládu, aby zastavila růst nákladů na elektřinu, který plyne z podpory "zelené" energie. Varovala, že ceny elektřiny pro konečné zákazníky jinak brzy dosáhnou neúnosné úrovně. Německé maloobchodní ceny elektřiny jsou jedny z nevyšších v Evropě.

Právě ceny elektřiny se v Německu pravděpodobně stanou důležitým tématem před zářijovými parlamentními volbami. Německým spotřebitelům zejména vadí, že nesou břemeno nákladů obnovitelné energie za velké energeticky náročné podniky, které od vlády dostaly výjimky z těchto plateb a dalších poplatků, aby si udržely konkurenceschopnost.

"Vyřešení reformy obnovitelné energie je podle mého názoru nejnaléhavější energetickou otázkou," řekla Merkelová na konferenci skupiny BDEW. Podrobnější informace o svých plánech podle agentury Reuters neposkytla.

"Očekávání jsou jasná. Na podzim musí přijít akce," upozornila šéfka BDEW Hildegard Müllerová. "Základem musí být zásadní, rozhodná a komplexní reforma podpory obnovitelné energie," dodala.

BDEW zastupuje zhruba 1800 společností v oborech produkce a distribuce elektřiny, plynu, vody a tepla. Podle údajů BDEW vzroste letos úhrn daní, poplatků a přirážek za zelenou energii v Německu o třetinu na 31,6 miliardy eur (810 miliard Kč) a proti stavu před deseti lety to bude desetinásobek. Z toho přirážka na obnovitelné zdroje dosáhne 20,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK