Investice do obnovitelných zdrojů energie loni klesly

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Celosvětové investice do obnovitelných zdrojů energie loni poprvé od roku 2009 klesly. Důvodem bylo ekonomické zpomalení ve Spojených státech a Evropě a pokles nákladů na solární technologie. Celkové investice činily 244 miliardy USD (4,7 bilionu Kč), což bylo o 12 procent méně než v roce 2011. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) a odvětvovou organizaci REN21.

Investice od roku 2004 pravidelně rostly na nové rekordy, vyjma roku 2009, kdy sektor postihla globální finanční krize. Navzdory poklesu však byla loňská investovaná částka druhá nejvyšší v historii a šestkrát vyšší než v roce 2004.

Podle UNEP k poklesu loni přispěly hlavně obavy investorů, jestli vlády USA a Evropy budou nadále podporovat vznik nových obnovitelných zdrojů energie. Některé země v Evropě kvůli škrtům vládních výdajů omezily podpory pro projekty solárních a větrných elektráren.

Loni se rovněž snížily náklady na velké fotovoltaické systémy o zhruba 40 procent. Způsobila to nadměrná kapacita výroby.

Rozvojové země se na celkových investicích podílely 46 procenty. Investice zde stouply na rekordních 112 miliard USD, zatímco v rozvinutých zemích klesly o 29 procent na 132 miliardy USD. Růst zájmu o investice v rozvojových zemí je spojen s rostoucí poptávkou po energii v těchto oblastech a příznivějšími přírodními podmínkami pro jejich rozvoj.

Celková kapacita výroby z obnovitelných zdrojů energie loni stoupla o 8,5 procenta na 1470 gigawattů. Výroba elektřiny z větru má na celkové výrobě podíl 39 procent. Vodní a sluneční elektrárny se na celkové výrobě podílí každá zhruba 26 procenty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK