Dolar kvůli obavám o další vývoj měnové politiky Fedu klesá

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. června (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích prudce oslabuje a kurz dolaru vůči koši šesti hlavních měn se propadl nejníže za téměř čtyři měsíce. Důvodem je nejistota, zda centrální banka USA (Fed) omezí svoji současnou mimořádně uvolněnou měnovou politiku.

Kolem 19:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3340 USD a k jenu oslabilo o 0,4 procenta na 127,49 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,6 procenta na 95,57 JPY. Ke koši šesti hlavních měn se kurz dolaru snížil o 0,4 procenta na 80,794 bodu, když během dne se dolarový index propadl na 80,748 bodu, nejníže od 20. února.

Dolar navázal na pokles z předchozího dne způsobený rozhodnutím měnového výboru japonské centrální banky. Trhy zklamalo rozhodnutí neprohloubit uvolňování měnové politiky. Mezi investory to vyvolalo nové obavy z ústupu centrálních bank světa od podpory ekonomického růstu, zvláště Fedu. Právě názory na to, zda Fed do konce roku omezí nákup dluhopisů, v posledních týdnech nejvíce ovlivňují vývoj na devizových i akciových trzích.

Podle analytiků euro zůstává i nadále náchylné k poklesu. Důvodem je pokračující recese v regionu. Člen Evropské centrální banky Peter Praet dnes uvedl, že ECB má prostor pro další snížení úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK