Liberecký kraj nakoupil dnes na burze energie o čtvrtinu levněji

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 12. června (ČTK) - Liberecký kraj nakoupil dnes na na Českomoravské komoditní burze zemní plyn a elektřinu o čtvrtinu levněji, než za ně platí v současnosti. Ke sdruženému nákupu elektřiny se přidalo 17 obcí, k nákupu plynu deset. Společně s krajem, jeho příspěvkovými organizacemi a firmami ušetří dohromady 33,6 milionu korun. O výsledku nákupu dnes ČTK informoval náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj na burze nakupoval 32.989 megawathodin elektřiny a 101.830 megawathodin plynu. V současných cenách by za ně zaplatil více než 138,2 milionu korun. Na burze se ale cena dostala v licitaci o více než čtvrtinu níž. "Myslím, že dobrý výsledek, přesvědčí i další obce, které zatím s nákupem na burze vyčkávaly, aby se k nám za rok připojily," poznamenal Pieter. Celý nákup včetně poplatků a odměny pro dohodce přišel podle něj na 800.000 korun. Před čtyřmi lety zaplatil kraj za přípravu veřejné soutěže na energie pětkrát víc.

Libereckému kraji končí v listopadu smlouva se společností EP Energy Trading (dříve United Energy), která před třemi lety vyhrála veřejnou soutěž na dodávky pro kraj i jeho organizace a firmy. "Ve srovnání se současnými cenami ušetříme za energie jen pro kraj a příspěvkové organizace 20 milionů korun. Chceme je použít na spolufinancování projektů na zateplení školských budov, což přinese další úspory nákladů," řekl Pieter. Kraj podle něj navíc ušetří i mzdy pro dva pracovníky, kteří dosud museli rozúčtovávat platby jednotlivým organizacím. "O to se teď postarají dodavatelé," vysvětlil náměstek.

Liberecký kraj od nástupu starostů do vedení razantně šetří. Omezil externí administrátory soutěží a veřejně zadává všechny zakázky. Díky tomu se od prosince do května podařilo ušetřit 42 milionů korun. Kraj dohromady zadal 27 zakázek za více než 124 milionů korun. V soutěžích se výsledná cena snížila zhruba o třetinu na necelých 82 milionů korun. "Do některých soutěží se hlásilo i třeba 19 uchazečů," poznamenal Pieter. Třeba opravy několika mostů se v soutěžích podařilo zlevnit i o 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK