Ceny ropy díky obavám z narušení dodávek mírně oživily

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po poklesu z počátku týdne mírně oživily a k růstu jim dopomohly obavy z narušení dodávek z některých zemí. Trh se přenesl přes údaje o nečekaném růstu komerčních zásob v USA i sérii snížených odhadů globální poptávky po ropě.

Severomořská ropa Brent v 19:38 SELČ posílila o zhruba 80 centů na 103,75 dolaru za barel a smazala počáteční ztráty, kdy klesla až na 102,23 dolaru. Americká ropa WTI zpevnila podobným tempem na 96,25 USD.

V růstu cen ropy se projevily obavy o narušení dodávek z Libye a Súdánu. Těžba v Libyi klesla kvůli protestům na ropných polích a terminálech pod milion barelů denně a Súdán oficiálně informoval Jižní Súdán, že během dvou měsíců zastaví vývoz jeho ropy přes své území.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že slabý hospodářský růst omezuje po celém světě poptávku po ropě a v některých vyspělých zemích letos spotřeba ropy klesne. Zároveň narůstá globální produkce ropy , což povede k růstu světových zásob ropy a ropných produktů. Zhoršené odhady světové poptávky tento týden zveřejnila i Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Komerční zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 2,5 milionu barelů, uvedla dnes EIA. Trh naopak čeká, že zásoby mírně klesnou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 103,75 102,96 New York - Nymex WTI červenec 94,67 95,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK