Rozpočtový deficit USA v květnu vzrostl o 11 procent

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. června (ČTK) - Rozpočtový deficit americké federální vlády v květnu vzrostl meziročně o 11 procent na 139 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč). Od počátku fiskálního roku, který začal v říjnu, je ale schodek díky výraznému zvyšování vládních daňových příjmů a snižování výdajů o více než čtvrtinu nižší. Plyne to z dnešních údajů ministerstva financí USA.

Květen je pro americkou státní pokladnu tradičně měsícem vysokých deficitů, protože vláda refunduje občanům daňové platby. V dubnu, kdy lidé platí daně, mívají USA naopak přebytek. Ten letos v dubnu vystoupil na 113 miliard dolarů, nejvýše za pět roků.

Vládní příjmy z daní vzrostly v květnu meziročně o devět procent na 197 miliard dolarů. Výdaje ale také narostly - o deset procent na 336 miliard USD. Bylo to zčásti kvůli kalendářním úpravám, kdy se platby některých dávek přesunuly z června na květen.

Rozpočtový deficit za prvních osm měsíců fiskálního roku klesl proti stejnému období předešlého roku o 26 procent na 626 miliard USD. Spojené státy jsou nyní na cestě k prvnímu stlačení celoročního rozpočtového deficitu pod hranici bilionu dolarů za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) minulý měsíc předpověděl, že rozpočtový deficit se v tomto fiskálním roce sníží díky zvýšeným daňovým a dalším příjmům asi mnohem více, než se dosud čekalo. Podle CBO by měl klesnout na 642 miliard dolarů, 203 miliard dolarů pod únorový odhad. V minulém roce schodek dosáhl 1,1 bilionu dolarů.

Za hlavní důvod zlepšení rozpočtového hospodaření označil úřad zvýšení daňových příjmů. To vedle postupného oživování ekonomiky ovlivnilo zvýšení daní z mezd zaměstnanců a zvýšení daňových sazeb pro nejbohatší skupiny na počátku kalendářního roku.

Počátkem března vstoupilo v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté mezi Kongresem a Bílým domem v srpnu 2011. V tomto roce se v jeho rámci mají původně plánované výdaje snížit o 85 miliard dolarů, tedy asi tři procenta celkového objemu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK