Vláda schválila návrhy prováděcích zákonů k finanční ústavě

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Vláda dnes večer schválila návrhy zákonů souvisejících s návrhem ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti, tzv. finanční ústavou. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Materiál počítá například se zřízením Výboru pro rozpočtové prognózy. Finanční ústavu odmítli v pátek opoziční sociální demokraté, vláda ovšem jejich hlasy k přijetí ústavního zákona potřebuje.

Výbor pro rozpočtové prognózy má podle návrhu hodnotit odhady vývoje ekonomiky a veřejných rozpočtů. Prognózy ohodnocené radou jako realistické nebo konzervativní budou sloužit jako podklad mimo jiné pro přípravu státního rozpočtu.

Prováděcí zákony k finanční ústavě dále počítají s tím, že pokud územní samosprávný celek nesníží dluh na zákonem požadovanou úroveň a bude převyšovat 60 procent průměru jeho příjmů za poslední čtyři kalendářní roky, ministerstvo rozhodne v následujícím kalendářním roce o pozastavení převodu jeho podílu na výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů ve výši odpovídající porušení jeho povinnosti.

Návrh finanční ústavy, který již vláda dříve projednala a nyní je v Poslanecké sněmovně, zavádí hlavně omezení pro zadlužování státu. Mezi základní prvky normy patří stanovení maximálního limitu pro výši zadlužení a vznik Národní rozpočtové rady. Prováděcí zákony rovněž určují, že Národní rozpočtová rada bude pětičlenná. Zákon by měl platit od roku 2014.

Navržená dluhová brzda stanoví, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat o vyslovení důvěry. Již při nižších pásmech zadlužení přitom návrh stanovuje určitá opatření, k nimž musí vláda přikročit.

Protože jde o ústavní předlohu, koalice se o její podobě musí dohodnout s opozicí. Vedení ČSSD ovšem v pátek uvedlo, že ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti strana ve Sněmovně tento týden nepodpoří. "Pokud by tento návrh zákona byl přijat, tak by pravděpodobně znemožnil nové vládě, která přijde po volbách, realizovat velkou část opatření na oživení ekonomiky a podporu zaměstnanosti," uvedl šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Podle víkendového prohlášení premiéra Petra Nečase (ODS) tak ČSSD jasně řekla, že chce Českou republiku neúměrně zadlužovat. "Protože ČSSD nebyla ochotná jít ani na vlastní změkčené parametry, je to jasny signál, že sociální demokracie chce nastavit cestu k dalšímu zadlužování naší země. V případě, že ČSSD ponese vládní zodpovědnost, a já věřím, že neponese, to bude také znamenat, že Českou republiku pošle pryč z hlavního integračního proudu EU, který říká, ze je nezbytné přijetí protidluhové brzdy v podobě finanční ústavy," uvedl premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK