Akcie v USA kvůli obavám z politiky Fedu ve středu opět klesly

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. června (ČTK) - Americké akcie ve středu pokračovaly v poklesu. Podle analytiků se neobjevila žádná příznivá informace, která by obchodování na Wall Street oživila. Investoři se tak nadále zaobírali otázkou, kdy americká centrální banka (Fed) a centrální banky v Evropě a v Japonsku začnou ustupovat od své uvolněné měnové politiky na podporu ekonomik.

Dow Jonesův index ztratil 0,84 procenta a uzavřel na 14.995,23 bodu. Také širší index Standard & Poor's 500 v závěru klesl o 0,84 procenta na 1612,52 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil více než procento na 3400,43 bodu.

"Panují obavy ohledně kroků Fedu a trhů, které těžily z kvantitativního uvolňování," tedy nynějšího měnového programu Fedu, řekl podle agentury Reuters analytik Paul Zemsky ze společnosti ING Investment Management v New Yorku.

Fed v současnosti provádí masivní nákupy dluhopisů, a pumpuje tak na trhy miliardy dolarů. Investoři však mají obavy z toho, že Fed by tuto politiku mohl v dohledné době omezit, a trhy už několik týdnů kolísají. Odrazilo se to v růstu indexu volatility CBOE, který od začátku týdne stoupl o více než 20 procent. Ve středu Wall Street stahovaly akcie maloobchodních řetězců nebo restauračních sítí.

Nejistota spojená s politikou Fedu ovlivňuje i devizový trh, kde dolar ve středu klesal k jenu i k euru. Během dne se propadl až na 95,13 JPY, tedy více než měsíční minimum vůči japonské měně, později ale posílil na 95,81 JPY. Euro k dolaru mírně zpevnilo o 0,13 procenta na 1,3331 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK