Japonské akcie kvůli silnějšímu jenu prudce klesly

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. června (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce klesly a hlavní ukazatel tokijské burzy v závěru obchodování ztratil přes šest procent. Obchodování ovlivnil silnější kurz jenu. Investoři se obávají, že by mohl snížit zisky japonských vývozců.

Index Nikkei 225 v závěru obchodování ztratil 6,4 procenta na 12.445,38 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od 3. dubna, po kterém japonská centrální banka (BOJ) překvapila trhy zprávou o extrémním uvolnění své měnové politiky.

Nikkei v minulých týdnech pod vlivem opatření BOJ na podporu japonské ekonomiky přitom posiloval a na konci minulého měsíce se dostal na nejvyšší hodnotu za pět a půl roku. Širší index Topix dnes uzavřel o 4,8 procenta níž na 1044,17 bodu.

Dolar dnes k jenu klesl na 94,85 JPY, a sestoupil tak na nejnižší úroveň ze 4. dubna. Dostal se přitom pod horní hranici rozmezí 90 až 95 jenů, na něž mnoho exportérů postavilo své odhady hospodářských výsledků pro tento fiskální rok.

Silnější jen snižuje zisky japonských vývozců při převodu tržeb v zahraničí do domácího prostředí. Tokijskou burzu ale ovlivnilo i obchodování na Wall Street, která ve středu kvůli obavám z předčasného omezení kroků na podporu americké ekonomiky uzavřela spíše mírným poklesem.

"Klíčem je, jestli silný jen přetrvá, či nikoli. Pokud ano, příjmy společností se sníží, a investoři se velmi obávají, že snaha přivést japonské trhy k vyššímu růstu vyjde vniveč," řekl analytik Hirojuki Fukunaga ze společnosti Investrust.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK