Google se podle britských zákonodárců snaží vyhýbat placení daní

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. června (ČTK) - Britští zákonodárci obvinili americkou internetovou společnost Google, že se vyhýbá placení daní v Británii. Ve své dnešní zprávě rovněž vyzvali britský daňový úřad k důkladnému vyšetření daňových praktik podniku.

"Jediným účelem velmi nepřirozeného daňového uspořádání této firmy je vyhnout se placení daní v Británii," uvedla předsedkyně parlamentní komise pro veřejné záležitosti Margaret Hodgeová. Google podle agentury Reuters platí v Británii nízké daně díky přesunu příjmů přes Irsko na Bermudy, v jehož rámci neplatí žádnou daň ze zisku.

Společnost v Británii v letech 2006 až 2011 utržila 18 miliard dolarů (345 miliard Kč). Na daních ale zaplatila pouze 16 milionů dolarů. Firma nicméně tvrdí, že dodržuje veškeré britské daňové předpisy a že je úkolem politiků, aby změnili zákony, pokud nejsou se současným stavem spokojeni.

Viceprezident společnosti Google Matt Brittin se již před vydáním zprávy snažil členy komise přesvědčit, že daňové praktiky Googlu jsou zákonné a transparentní. Brittin tvrdí, že Google prodává reklamu na svých stránkách z Irska a jeho pracovníci v Británii mají na starosti pouze propagaci. Hodgeová ale tento argument odmítá.

"Google před touto komisí nestoudně tvrdil, že jeho daňové uspořádání v Británii je obhájitelné a zákonné," řekla Hodgeová. "Tato argumentace je však velmi nepřesvědčivá a zpochybnily je údaje od informátorů včetně bývalých zaměstnanců Googlu, kteří nám řekli, že pracovníci v Británii jsou zapojeni do prodeje," dodala.

Snahy velkých podniků vyhýbat se placení daní se v poslední době staly důležitým politickým tématem. Důvodem je dluhová krize, která nutí vlády hledat nové zdroje příjmů a omezovat výdaje. Americký Senát minulý měsíc obvinil společnost Apple, že využívá síť dceřiných firem umístěných v Irsku, aby se v USA vyhnula placení daně z příjmu v řádu miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK