Řecká míra nezaměstnanosti ve čtvrtletí stoupla na 27,4 procenta

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla oproti loňskému poslednímu kvartálu na 27,4 procenta. Dosáhla tak nejvyšší úrovně od začátku těchto měření před 15 lety. Oznámil to dnes řecký statistický úřad. Trh práce negativně ovlivňuje pokles ekonomické aktivity v Řecku. Zadlužená země je šestým rokem v recesi.

V prvním třech měsících minulého roku byla míra nezaměstnanosti 22,6 procent. V posledním čtvrtletí dosahovala již 26 procent.

Pokud jde o míry nezaměstnanosti v jednotlivých měsících, řečtí statistici dosud zveřejnili údaje do letošního března. Tehdy míra nezaměstnanosti dosahovala skoro 27 procent. Byl to více než dvojnásobek ve srovnání s průměrem ve všech zemích eura. V ČR nezaměstnanost v květnu klesla na 7,5 procenta z dubnových 7,7 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc. Výměnou za úvěrový program teď zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží tamní ekonomiku a vyvolává protesty mezi lidmi. Dnes se v zemi stávkuje kvůli zastavení provozu veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT. Vláda tvrdí, že zastavení vysílání je jen dočasné a jeho cílem je restrukturalizace a zefektivnění těchto institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK