Mlynář: V nejbližších letech pojistný trh výrazněji neporoste

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Současná stagnace českého pojistného trhu odráží hospodářskou situaci země, v nejbližších několika letech se nedá čekat výrazná změna. Ceny povinného ručení a havarijního pojištění budou letos kopírovat inflaci a stoupnou průměrně o dvě až tři procenta. ČTK to řekl generální ředitel České pojišťovny Jaroslav Mlynář. Tuzemské pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 30,2 miliardy korun, což bylo meziročně o 0,4 procenta více. Stagnace provázela trh i po celý minulý rok.

Nárůst cen havarijního pojištění souvisí podle Mlynáře zejména s oslabením kurzu koruny k euru, které zdražuje výrobky z eurozóny, postupným zvyšováním daně z přidané hodnoty či zvyšováním nákladů. Ke snížení cen v povinném ručení prý nepřispěje ani chystaná novela občanského zákoníku, která bude mít přímý dopad na likvidaci škod a řešení případných sporů.

Ceny v majetkovém pojištění porostou v případě, že zajišťovny (pojišťovny pojišťoven) promítnou výskyt přírodních kalamit v regionu do cen zajištění. "Pojišťovny by pak musely jejich určitou část přenést na koncové zákazníky," uvedl Mlynář. Odhady českých povodňových škod se podle něj pohybují v rozmezí deset až 25 miliard Kč. Řadu z nich budou krýt pojišťovny.

Část pojistného krytí v rámci podnikatelského pojištění je spojena s přírodními katastrofami, nejde však o podstatný podíl. Přímý dopad povodní na cenu podnikatelského pojištění proto Mlynář nepředpokládá. Řada malých a středních podniků je v ekonomických problémech a pojištění bývá mnohdy první věcí, kterou na své výdajové straně škrtají, podotkl.

Nynější povodeň by se měla projevit stejně jako po velké vodě v letech 1997 a 2002 ve zvýšeném zájmu občanů o pojištění majetku, protože statisíce lidí si uvědomily hrozící rizika. "Záplavy se kvůli mohutným přívalovým dešťům nyní objevují i tam, kde se historicky nevyskytovaly, a lidé si to uvědomují," poznamenal.

Problémem je podle něj to, že velké množství majetku je v zónách, které byly za posledních 11 let třikrát zatopeny. Ve čtvrtém, tedy nejrizikovějším pásmu, jsou tři procenta z celkových 2,9 milionů objektů. Pravděpodobnost výskytu povodně je tam jednou za deset, dvacet let. Povodňové pásmo je jedním ze vstupů určujících cenu pojištění. "Snažíme se matematicky vyhodnotit pravděpodobnost výskytu škody a tomu přiřadit adekvátní výši pojistného. Ve čtvrtém nejrizikovějším pásmu je sazba pojištění tak vysoká, že tyto domy jsou prakticky nepojistitelné," řekl Mlynář.

Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují 30.000 nahlášených pojistných událostí za téměř čtyři miliardy Kč. Podle odhadu naroste objem škod na 8,8 miliardy korun. Česká pojišťovna měla ve středu nahlášených přes 14.000 škod způsobených červnovou velkou vodou za celkem více než miliardu korun. Téměř třetinu nahlášených povodňových škod již její mobilní technici pojišťovny prohlédli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK